søndag 17. juni 2012

TA VARE PÅ OG BYGG OPP RELASJONENE DINE


Hvordan akseptere partneren din og tro på forholdet ditt

Det er lett å la seg styre av illusjoner når det gjelder kjærlighet, " myten om den rette" som kan og skal gjøre deg deg og fullkommen, er ett ganske populært tema i filmer og bøker, På slutten av filmen ser paret hverandre dypt inn i øynene og vet at de klarte den store utfordringen sammen, og at de skal være lykkelige "ever after"  Vakkert??? ja,, men casen er bare at det er  i sluttscenen på filmen livet og utfordringen begynner, starten på relasjonseventyret...

Våre forespeilinger om den perfekte kjærligheten fører veldig lett til at vi sammenligner oss selv med andre, som igjen an føre til tvil og negative tanker, " hvorfor klarer alle andre par seg så bra, mens vi må slite for forholdet hver dag "?

Finnes det noen terapiform, eller løsnng på hvordan vi skal kunne leve og overleve desse fasene vi MÅ gjennom, både fordi det er veien vi må gå og fordi forholdet trenger å vokse på desse erfaringene? Det handler om å lære oss å akseptere at problemer er en naturlig del av livet, og dermed også en del av ett forhold.. Jeg lærte litt om Kognitive teknikker , men med en tydeligere eksistensiell fokus, det handler om å løfte blikket og prøve å formulere og uttrykke hva som er viktig for oss selv her i livet, Engasjement i hverandre, Commitments, heller enn noe annet som bør styre hvordan vi skal og bør oppføre oss.

Gjennom å trene på å forholde oss selv til følelser og tanker , styrt av bevisst tilstedeværelse blir vi mye mere fleksible i forhold til hvordan vi kan styre tankene våre

Tanker og følelser er nemmelig de som oftes setter kjepper i "kjærlighetshjulet"

Fordi de lar seg så raskt forandre av ytre påvirkninger, sjalusi, feiltolkning av ord, er de også vanskelige å kontrollere

Om du lever i en verden der du har ett idealbilde av ett kjærlighetsforhold som stabilt, kontinuerlig og preget av stadig påfyll av varme og kjærlighet, kommer du til å måtte slite mye med å styre tankene i den riktige retningen

Jeg vil at du prøver å flytte fokus fra å kontrollere ustyrlige tanker og følelser til i stedet kontrollere dine handlinger, jeg mener at ett kjærlighetsforhold  er noe kun vi selv kan påvirke eller styre..

1.  HVORDAN KAN VI KLARE DETTE I PRAKSIS ??

 Prøv å forandre deg selv, heller enn din partner !!

Ønsketenkningen om å kunne forandre din partner til å tilpasses deg finnes i de fleste relasjoner, Men det å ville kontrollere og forandre  sin partner vil kun føre til en stagnering av utviklingen og vil føre til egenskapte konflikter,, Flytt heller fokus over på det du VIRKELIG kan forandre, deg selv !!

GJØR EN ØVELSE FOR DEG SELV,

Tenk deg at du faktisk KUNNE forandre partneren din, akkurat slik du selv ville, alt dere tidligere kranglet om er dere nå enige om, og alle irriterende vaner har blitt erstattet med akkurat det du ønsker din kjære gjorde, alt er akkurat som DU vil !

Spørsmålet jeg stiller da er ! Hvordan skal du oppføre deg i dette forholdet, hva skulle du gjre mere av, hva burde du gjøre mindre av,  Prøv å spill denne rollen for deg selv fra nå av, på tross av at vi ikke har gjort partneren din perfekt, hva skjer, påvirker dette forholdet??

2. SETT ORD PÅ TANKENE DINE

Alle har ønskedrømmer om hvordan partneren burde være/ eller ikke være, noen tanker kommer tilbake oftere enn andre, og de har gjerne vært der i årevis, kanskje egjennom hele forholdet, du får liksom ett skjold rundt partneren din som gjør at du kun ser problemene og ikke partneren din som han / hun egentlig er, en person i stadig forandring og som enten vokser sammen med deg eller fra deg.

I stedet for å la tankene spise opp forholdet, så sett deg ned og skriv  hva som irriterer deg på en liten liste. feks. Min partner bruker alt for mye tid på å vaske istedet for å være sammen med oss, , min partner ser for mye fotball heller enn å være sammen med oss, hun/ han hører for lite på meg,

Kall listen, min historie om min partner, brett papiret sammen og putt den i lommen , når du merker at noe skurrer, tar du opp lappen og ser hvilken historie du er på vei inn i, Tenk og i ettertid så vil jeg at du skal analysere om desse tankene kan hjelpe deg å gi dere en dypere relasjon, eller om de skaper en distanse mellom dere..

3. AKSEPTER FØLELSENE DINE

Når det kommer en tung eller vanskelig følelse inn i relasjonen, eller om du må ta ett valg enten ved å gå inn eller ut av en relasjon, er det normalt å gjøre alt  for å skyve bort, bortforklare og undertrykke følelsen, alternativt ventilere en utblåsning gjennom  å (tankeløst) avreagere på partneren din..

I stedet for å kontrollere følelsene er det ofte mye enklere å akseptere dem uansett hva følelser det er,
Det enkleste er kanskje bare å åpne deg fullstendig for følelsen i stedet for å stenge den ute, Begynn med å kjenn etter i kroppen hvor følelsen sitter, er den i hodet, hjertet, magen? , identifiser den, og finn ut hvilken del som kjennes mest avstengt, Når du kjenner at du har kontakt med følelsene eller det avstengte området, så prøv å skape rom  for følelsen i området den sitter, en teknikk kan være å prøve å puste forsiktig inn oksygen inn i følelsen eller området, og kjenne at for hver åndedrag så merker du at området blir større og større og gir mere og mere plass til følelsen, gjør deg selv oppmerksom på  spenningene i kroppen og undersøk om det i ett par sekunder er mulig å spenne kroppen for deretter å slappe av ytterligere, gi plass til følelsen og la den få mulighet til enten  å blomstre , eller å få forsvinne...

4. KRANGLE STILLE,

Mitt beste råd i en krangel er å først ha  "mace up sex" for deretter å krangle,  oftes så har vi glemt hva vi kranglet om etterpå.. sitt ved siden av hverandre  og ta aldri diskusjonen OVER kjøkkenbordet, ikke krangle med noe mellom dere..

Når forholdet knaker og knirker og Dere er inne i en vanskelig  periode, - Da er det veldig lett å gi opp dine egne ideal og bruke feige knep og slå under beltestedet på din partner, Jo mere smerte din partner har forårsaket deg, jo mere smerte skal leveres tilbake ,.. ELLER???

Reflekter over hva du egentlig vil stå for i den situasjonen du er i, når du har det vondt og partneren din har det like vondt, Om du har barn, hvordan vil du at de skal huske hvordan du håndterte konflikter, Vilke verdier er viktige for deg som menneske og partner, men også som medmenneske og far, Hvordan kan du få manifestere desse følelsene i oppførselen din??

Det finnes ingen fasit på en krangel, bortsett fra å skåne barna og ikke slå under beltestedet, men vær seriøs, tenk på konsekvenser, prøv alltid med det gode, tell til 10, ( det hjelper faktisk) og tenk på at konsekvensene er enorme for fremtiden om dere har barn sammen, bruk dem aldri mot den andre parten, Vern om dem og ta vare på dem , det er vi som er de voksne og vi må kunne klare å vise det for   våre små... Ha en god helg

torgrim


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar