lørdag 25. juni 2011

Brunt begjær,/ søtsug

n annen problemstilling som stadig kommer opp er  spørsmål om hvorfor sjokolade gjør oss oppstemte, hvorfor vi får søtsug og ikke minst om dette er noe jeg kan behandle med hypnose.

For å begynne med det siste først, JA jeg kan faktisk gjøre noe med det. Jeg har under produksjon en dvd som skal hjelpe mennesker til å fjerne behovet etter søtsaker

Sjokolade er kjent som livslinjen både for marsjerende soldater og kvinner i overklassen, suget etter sjokolade med trøffelfyll er ofte så sterkt at det kan sammenlignes med  en form for dopavhengighet. Grunnen til det er at når du inntar denne typen sjokolade så blir stoffet anandamin frigjort i kroppen din, en type som har en mildt euforiserende effekt og stimulerer de samme mottakerne i hjernen som det psykoaktive inneholdet i marihuana og hasj.
Godbitene inneholder også theobromin, en koffeinlignende substans som gjør oss piggere, mer konsentrert og gir oss raskere tankevirksomhet. Men pralinerene skal helst inneholde minst 72 % kakao eller mer for at de skal kunne gi effekt.

Mørk sjokolade kiler hjernen og får oss til å føle oss litt bedre en liten stund. Man kjenner seg fornøyd og avslappet når man har latt en mørk sjokoladebit smelte i munnen. De syndefulle  godbitene kalles for sjokoladeverdenens prozac og sies å være ett av de mest solgte legemiddel utenfor apotek. Denne påstanden underbygges av en studie nylig gjort på universitetet San Dieggo og Davis i California, som sier at  sjokoladefråtsing kan være ett tegn på depresiv legning. Forskerne mener at depresjoner vekker suget etter sjokolade og at inntaket setter fart i produksjonen av ”lykkehormonet” serotonin som øker selvfølelsen. En annen undersøkelse viser at pasienter med kronisk trøtthetssyndrom ME følte seg mye våknere etter en blindtest gjort der forsøkspersonene fikk 45 gram mørk sjokolade hver dag  over 2 mnd.
Grunnen til at vi får denne effekten er polyfenolerene, antioxidanter som bekjemper de farlige frie syreradikalene og bedøver vår mentale kapasitet. Studier på dyr viser at de kan beskytte de delene av hjernen som er viktige for skapelsen av nye minner og læreprosesser.
Mange som setter tennene i  en hundreprosents sjokoladekake blir sjokkert over den bitre smaken. Den kommer fra flavonoidene, som er kakaoens eget fargestoff som også sannsynligvis er med på å beskytte hjernen. Men noen gjerrige produsenter tar noen ganger bort den bitre smaken og farger heller sjokoladen mørk, dette viser seg sjelden i  ingrediensfortegnelsen. Nå har jeg skrevet en forherligende og opplysende avhandling om sjokoladens gode virkninger på menneskesinnet, men bakdelen som jeg i utgangspunktet ble spurt om  pga bivirkningene med overdrevent søtsug og inntak av sjokolade, nemmelig bilringer og fedme var om jeg kan hjelpe å fjerne suget med hypnose , og svaret er ja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar