MINNEKAPASITETEN TIL HJERNEN
1. Langtidsminnet.
Semantisk minne
håndterer faktakunnskaper uten personlig tilknytting, feks. språk, eller generell kunnskap om verden,, feks at Oslo er hovedstaden i Norge. Det semantiske minnet skiller seg fra det episodiske minnet først og fremst fordi det ikke krever en bevisst erindring av episoden der man lærte seg det man vil huske
2. Episodisk minne
Er minnet om oss selv og hva vi har opplevd, på en måte ett slags selvbiografik minne. Desse minnene er tid og stedsbestemte og kan handle om det var når din far fyllte 60 år. Viktige dramatiske eller uventede hendelser (flash bulb memories) er lettere å huske, nesten alle nordmenn husker feks hva de gjorde den dagen kong Olav døde.
3. Prosedyreminnet
er minnet for de lillærte motoriske ferdigheter som vi trenger for å kunne gå og bevege seg. dette er ubevisste minner om noe vi er vant med å gjøre. feks, gå, løpe, hoppe. Om vi akkurat har lært oss noe nytt kommer vi til å være observange på hvert steg , og det krever stor konsentrasjon, feks, om du akkurat har lært deg å kjøre bil eller sykle.
4. Perceptuellt minne
er minnet om form, størrelse, lyd, feks, hva lyder pc,n din lager når du skrur den på, ett minne der vi i daglig får repetert "fasiten"
KORTTIDS OG ARBEIDSMINNET
1. korttidsminnet
er det minnet vi bruker når vi skal huske noe vi akkurat har hørt, feks, repetere ett telefonnummer som vi akkurat har fått opplest
2.arbeidsminnet
Kan beskrives som evnen å holde informasjonen aktuell for å kunne bruke den i tankene dine, noe som innebærer en mer avansert prosess enn korttidsminnet. Arbeidsminnet har sterkt begrenset kapasitet, det kan bare inneholde en begrenset mengde informasjon aktuell. Arbeidsminnet er sentralt for konsentrasjonsevnen og brukes feks når vi skal lese, rekne eller huske hva det neste vi skulle gjøre. Vi kan dele påå arbeidsminnet i to deler : Auditivt( å huske ting vi hører, feks verbal informasjon) og visuospatialt , ( å huske ting vi ser og opplever i øyeblikket)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar