lørdag 25. juni 2011

HVORFOR LYVER FOLK OM UNØDVENDIGE TING ???

Etter å ha studert inngående micromimikk de siste to årene for å kunne bistå med avhør  og avsløringer av gjerningsmenn og ikke bare  lose vitner via hypnose for å huske bedre har jeg satt meg veldig inn i kroppspråk og kunsten å tyde løgn og ikke minst satt meg inn i mekanismene bak en  løgn.. Alle vet vi at lyver vi gjentatte ganger blir det til slutt uholdbart og fremstår som en sannhet for den som serverer løgnen, men bakdelen er at selv sannhet vil bli sett på som en usannhet. Noe som  skader og forvirrer hjernen til den som i utgangspunktet startet løgnen, så spørsmålet jeg fikk var  Hvordan tenker løgnhalsen ?? ( jeg velger å kalle dem mytomaner)

La oss begynne fra nettopp begynnelsen, alle lyver vi iblant og oftest snakker vi om vi om vite løgner VI (kvinner oftere enn menn) gir falske komplimenter, ” å så flott jakke du har fått deg, helt herlig” VI (menn oftere enn kvinner) fremstiller oss selv i litt bedre lys, ( i ungdommen så var jeg helt sinnsyk bra i fotball, kunne sikkert blitt proff om jeg ville), ¨
Heller ikke de mer alvorlige løgnene er spesielt uvanlige, vi vet f.eks at minst 8 av 10 er klar for å lyve under ett ansettelsesintervju  på et slikt vis at man kan holder tilbake negativ, men for anledningen vesentlig informasjon om seg selv, 5 % av oss er ”naturlige løgnere” En naturlig løgner vet om han eller hun er veldig god på å lyve og er derfor veldig vanskelig å avsløre, om man da ikke bruker micromimic for å avsløre løgnen gjennom vitenskapelige triangulære tegn hos løgneren. En naturlig løgner styrer selv over hva og når han eller hun lyver og kan i etterkant angre løgnen.
Så kommer vi til den farlige løgneren som selv jeg har måttet treffe på veien gjennom livet og som setter store merker i sjelen etter seg, nemmelig den psykopatiske løgneren.
En Psykopat derimot har ingen dårlig samvittighet over sine løgner, Hvor mange prosent av oss som har psykopatiske drag er vanskelig å si, de statistikkene som finnes  varierer kraftig, men man kan med sikkerhet si at det ligger i psykopatens natur å lyve, manipulere og bedra for egen vinnings hensikt.
Hvordan skal man da se på en mytoman? En person som på kort tid avsløres med ett par løgner risikerer å stemples som mytoman, i de fleste tilfeller er dette ikke rett, en mytoman er en person som lyver tvangsmessig, han eller hun har vanskelig for å styre over innholdet i sine løgner,til hvem løgnene serveres og også hvorfor han eller hun lyver. Det er også vaskelig å finne ett tydelig bakenforliggende motiv for mytomanens løyner. Faktum at mytomanen har vanskelig for å kontrollere sine  løgner fører ofte til at de som avslører mytomanen spør seg selv; ” men hvorfor løy han om nettopp dette da? Det var jo selvsagt at vi ville finne ut av sannheten på det” Alt blir mindre ufarlig når vi forstår at mytomanen lyver tvangsmessig. Hvor mange mytomaner som finnes er vanskelig å sies,  da de er veldig uvanlige, men man antar at det er  mindre enn 1 % av dem. Det finnes heller ingen svar på hvorfor noen blir mytomaner, det man derimot vet er at det  ” Mytomanske innslaget” ofte utgjør en del av en mer omfattende og generell personlighetsforstyrrelse, for eksempel. Histritonisk (som karakteriseres av ett mønster av urimelig sterke følelsesuttrykk og oppmerksomhetsbehov, Narcissistisk eller tvangsmessig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar