lørdag 25. juni 2011

Tanker I natten

tter å ha skrevet litt om psykoser, det å være i forskjellige tilstander som å være labil og videre nevrotisk har jeg fått ett spørsmål om hva schitzofreni er. Og hva det gjør med hodet ditt.

I utgangspunktet så har også her både forskere og ikke minst almuheten sine oppfatninger rundt det å være schitzofren, altså ha flere bevisshetstilstander , eller imaginære personer i hodet ditt,.
Jeg mener etter å ha jobbet med temaet over tid og ikke minst støtte meg på flere forskningsrapporter at det finnes ett nært samarbeid mellom schitzofreni og kreativitet. Adosjonsstudier ah for eksempel vist at barn som har schitzofrene foreldre er mer kreative enn barn med friske foreldre.
Nå har kanskje den svenske forskeren Fredrik Ullen funnet det som kan være den første pislebiten for å finne en biologisk forklaring på forbindelsen.
I de eldre delene av hjernen , i thalamus , har både schitczofrene og kreative mennesker litt færre mottakere for signalsubstansen dopamin. Thalamus er blant annet en del av hjernen som filtrerer inntrykk, problemløsning og tenkning, og dopamin tror man er en viktig faktor når det gjelder kreativtankespill. Både kreativitet og schitzofreni er ekstremt  kompliserte fenomen og en tolkning av resultatet blir såklart  en spekulasjon enn rent fakta, men eett av forslagene vi har fått frem er att mindre dopamin skulle kunne innebære at filtreringen av informasjonen til thalamus blir svakere og at det kanskje skal kunne gi ett mer assosiasjonsrikt og kreativt tankesett… Tanker i natten, men vakre tanker om det kan hjelpe mennesker med denne diagnosen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar